De radiateur is een onderdeel van het koelingsmechanisme van de verbrandingsmotor en kan kapot gaan waardoor u u auto moet verkopen.
De verbrandingsmotor beweegt het motorvoertuig voort. Door overbrenging van de opgewekte energie van de motor op de assen en de wielen. Gas geven en rijden maar. Met de verbranding van benzine, diesel, LPG-gas komt er heel veel warmte vrij. Om te voorkomen dat de motor verbrandt of onderdelen kapot gaan koelt het koelmechanisme de motor. In de radiateur staat de hete koelvloeistof de warmte af aan de omringende lucht. De radiateur bevindt zich aan de voorzijde van de auto, achter de gril, De koude rijwind van de auto koelt al rijdende de hete koelvloeistof af.
Het kan voorkomen dat uw radiator in de omgeving van Amsterdam kapot gaat, waardoor uw auto naar de autosloperij gebracht moet worden. Onze speciale afdeling sloopauto verkopen Amsterdam haalt alle auto’s op met een kapotte radiateur en/of radiator in en om onze hoofdstad Amsterdam. Wij kopen iedere dag auto’s in met een kapotte radiator. Heeft u een auto met een kapotte radiator dan is het goed om telefonisch contact met ons op te nemen en u volledig te laten informeren wat de mogelijkheden zijn van uw auto met defecte radiateur.
De radiateur / radiator en werking koelmechanisme
Vanuit de radiateur stroomt de koelvloeistof langs de cilinders en door de watermantels van het motorblok. Slangen verbinden het motorblok met de radiateur. De waterpomp pompt de koelvloeistof in de rondte in het koelsysteem. Aan de bovenzijde van de radiateur komt de koelvloeistof binnen, stroomt door de radiateur, om aan de onderkant die gekoeld te verlaten.
Tussen het boven- en onder reservoir van de radiateur / radiator bevindt zich het koelblok. Het koelblok bestaat uit hele fijne buisjes. Tussen de buisjes zijn harmonicavormige platen, de zogenaamde lamellen, gesoldeerd. Deze combinatie vergroot het koelend oppervlak van de radiateur. Van boven naar beneden stroomt de koelvloeistof door de kleine buisjes. De koellucht verplaatst zich tussen deze pijpjes. In de meeste gevallen is dat de rijwind van de auto
Om door de radiateur de koelvloeistof hee te pompen gebruikt men een centrifugaalpomp. Het pomphuis bestaat uit een waterinlaat en een wateruitlaat. De pomp-as loopt door het pomphuis heen met aan het uiteinde een schoepenrad. Aan de voorzijde, buiten de pomp, is de as voorzien van een poelie met ventilatorbladen. Bij de klassieke waterpomp zijn de poelie en de ventilator één geheel. Dit systeem drijft de V-snaar aan, de ventilatorriem. Als de motor stationair draait, of in een file rijdt, dus bij gebrek aan rijwind, start de ventilator automatisch.
De radiateur is afgesloten met de radiateurdop. Zit er boven op de dop een overdrukklepje, dan is er sprake van een koelsysteem onder overdruk. De koelvloeistof is dan afgesloten van de buitenlucht. In het koelsysteem heerst een hogere druk dan in de buitenlucht. Zodoende verhoogt het kookpunt van de koelvloeistof. Het voordeel van een “overdrukkoelsysteem” is een veel groter koeleffect dan koeling onder atmosferische druk. Het voorkomt de kans op oververhitting van de motor en het aan de kook raken van de koelvloeistof.