De ruitenwisser bestaat uit een strip van rubber die in een metalen strip is gemonteerd. De ruitenwisser kent één algemene toepassing. Om water van de ruiten af te wissen. Onze ruitenwisser is de specifieke versie die het water wist van de voorruiten van auto’s. De ruitenwisser gebruikt men ook dagelijks als glazenwasser of als huisvrouw in het huishouden.
De geschiedenis en de ontwikkeling van de ruitenwisser loopt parallel met de ontwikkeling van de auto. In het begin van de twintigste eeuw zat er een handbediende versie aan de bovenkant van de voorruit. Dit was een scharnierende uitvoering met een borstel om het water weg te wissen. Deze werd al snel vervangen door een rubberen strip die ook beter functioneerde. De eerste elektrische ruitenwissers dateren van 1917, maar tot 1940 zijn de meeste wissers die in gebruik zijn zogenaamde onderdrukwissers. Deze ruitenwissers zijn ontworpen in 1920 door een automonteur, William Folberth, uit Cleveland Ohio. Deze onderdruk ruitenwissers werden vooral geproduceerd door de firma Trico. Duitsland volgde in 1924 met de eerste autonoom functionerende onderdrukwisser.
Met het toenemen van het motorvermogen van de auto’s in de jaren dertig nam ook de snelheid toe. Dat vroeg dus om aanpassingen van de in gebruik zijnde ruitenwissers. De eerste elektrische ruitenwisser met twee parallelle wisserarmen werd voor het eerst toegepast door Frank Stewart in 1922 te Chicago. Begin jaren dertig werd de ruitenwisser verder verfijnd met de automatische ruststand en de variabele snelheid. De onderdrukwisser verloor de markt mede door een aantal technische nadelen. Deze wissers versnelden als de auto vertraagde, door de hoge onderdruk in het inlaatspruitstuk. Bij vol gas, als de gasklep geheel geopend was, kond bij gebrek aan onderdruk de wissers er zelfs helemaal mee stoppen.
De productie van elektrische ruitenwissers werd in het begin van de jaren ’20 opgestart. Ook het bedrijf Trico stapte in 1922 over op de productie van elektrische ruitenwissers. In 1926 volgde Bosch, een internationaal technologisch bedrijf, met diverse divisies als automobieltechnologie en consumentenproducten. Op de Internationale Automobil Ausstellung, presenteerde Bosch in 1928 de eerste ruitenwisser met twee snelheden. Met het toenemen van de snelheid van de auto’s werd dit systeem algemeen ingevoerd. De wisfrequentie moest zich aanpassen aan snelheden die toenamen van rond de 45 kilometer per uur tot gemiddeld 65 kilometer per uur. In de loop van de jaren dertig wint de dubbele ruitenwisser steeds meer terrein. Sinds de jaren ’60 zijn de meeste auto’s uitgevoerd met een dubbele elektrische wis/was-installatie.