Wegenbelasting moet je betalen als je met een motorvoertuig de Nederlandse wegen wilt gebruiken. Bij de aankoop van een auto moet je deze melden bij de RDW. Daar administreert men de kenmerken van de auto in de kentekenregistratie. Aan de hand van deze gegevens berekent de belastingdienst de wegenbelasting.
- In welke provincie woon je?
- Is je auto milieuvervuilend?
- Wat is het gewicht van je auto?
- Wat is de brandstof, benzine, diesel, elektrisch of hybride?
BEREKENING WEGENBELASTING
De plaats waar je woont is bepalend voor de hoogte en kan per provincie wel 100,= Euro per maand schelen. Milieuvervuilende auto’s betalen een hogere wegenbelasting om gepaste maatregels te nemen tegen de milieuvervuiling. Zware auto’s als limousines betalen meer belasting dan een klein licht autootje. De brandstof is ook variabel belast. Dieselauto’s zijn duurder dan benzineauto’s. De hybride en de elektrische auto’s zijn wat motorrijtuigenbelasting betreft het goedkoopst.
WEGENBELASTING INVESTEREN IN WEGENNET
De wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting investeert de Nederlandse overheid in het wegennet. Om het te onderhouden en nieuwe wegen aan te leggen. Het onderhoud vergt een flink deel van de pot. Nieuwe projecten om de infrastructuur te verbeteren zijn vaak zeer kostbaar. Bruggen over de grote rivieren, grote verkeerspleinen en tunnels. Doelstelling is om het verkeer vlot en veilig van A naar B te laten rijden. Deze snelle doorstroming van het verkeer is in het belang van de Nederlandse economie.
VRIJSTELLING VAN WEGENBELASTING
Bijna alle automobilisten die een motorvoertuig gebruiken betalen motorrijtuigen- belasting. Toch zijn er uitzonderingen die minder of geen wegenbelasting betalen.
Vrijgesteld van betaling zijn de volgende typische motorvoertuigen.
- Tot 2025 volledig elektrische motorvoertuigen.
- Oldtimers die 40 jaar of ouder zijn.
- Auto’s van de politie, brandweer en ambulances.
- Taxi’s en lijkauto’s.
- Dierenambulances en vuilniswagens.
De Nederlandse mobiliteit is van groot belang voor onze economie. Het betalen van wegenbelasting heeft een hoge mate van solidariteit. Als automobilist betalen we met z’n allen aan onderhoud en vernieuwing van het Nederlandse wegennet.
Hoe dan ook is de wegenbelasting een maandelijkse kostenpost, net als: verzekeringspremie, onderhoud en afschrijfing. Worden u de maandelijkse kosten te hoog dan kunnen wij uw sloopauto ophalen. Van onze chauffeur ontvang u het officiële RDW vrijwaringsbewijs alsmede het afgesproken bedrag Het afmelden bij het RDW en bij de belasting gaat automatisch. U ben dan gelijk vrijgesteld van deze kosten. Het originele vrijwaringsbewijs moet u goed tussen uw administratie bewaren. Met het kopie van het RDW vrijwaringsbewijs kunt u uw autoverzekering opzeggen. Na ontvangst van een bevestiging van uw verzekeringsmaatschappij bent u ook van deze maandelijkse kosten af.