DE VERSNELLINGSBAK
Een motorvoertuig wordt voortbewogen door een verbrandingsmotor. Om de energie, het vermogen van de motor op een efficiënte manier naar de wielen over te brengen is de versnellingsbak of gangwissel noodzakelijk. Een motor levert in een beperkt toerental-gebied zijn maximale koppel en vermogen. De versnellingsbak verlaagt het optimale toerental van de motor, naar een lager toerental zoals van de cardanas. “Vertragingsbak” zou eigenlijk een betere naam zijn. Een toerentalsensor maakt de uitrusting compleet om aan de hand van het aangegeven toerental te schakelen. Wanneer de auto een kapotte versnellingsbak heeft en het een oude auto betreft, dan is het beter om de oude vertrouwde auto naar de sloop te brengen. Iedere auto heeft nog een restwaarde. Het kan dan alleen gaan om een vergoeding voor het metaal en katalysator of nog een vergoeding van een deel van de marktwaarde van de auto. Hoe dan ook is het altijd verstandig om contact met ons op te nemen.
GESCHIEDENIS VAN DE VERSNELLINSBAK
De basis van de eerste handgeschakelde versnellingsbakken is eenvoudig. Met tandwielen die in elkaar bewogen over de spiegleuven met een eenvoudig systeem. Het schakelen met zo’n versnellingsbak is niet gemakkelijk. Bij het opschakelen moet je dubbel ontkoppelen. Bij het terugschakelen moet je dubbel ontkoppelen met tussengas. Deze techniek heette ‘dubbel’ klutsen naar het Engelse ‘double clutching’. Vanwege het omslachtige ontkoppelen, schakelen, koppelen en tussengassen is naar een gebruiksvriendelijker techniek gezocht.
De oplossing is gevonden in de ‘gesynchroniseerde ’versnellingsbak. Tot op de dag van vandaag is die in de gemiddelde personenwagen is ingebouwd.
ONDERDELEN VERSNELLINGSBAK HANDGESCHKELD
De versnellingsbak is samengesteld uit een aantal hoofdonderdelen.
- De ingaande as
- De hulpas
- De hoofdas, uitgaande as, losse tandwielenbak en synchronisatiesysteem
- Het schakelmechanisme
Het schakelmechanisme maakt het technisch mogelijk om de verschillende diameter tandwielen met schuine tandwielen passend in elkaar te laten draaien. De afzonderlijke synchronisatie-onderdelen op de hoofdas dragen zorg voor het soepel en geluidloos schakelen. De meeste personenwagens zijn uitgerust met een vijf- of zesgangs versnellingsbak, waarvan één achteruit.
De ingaande as, of prise-as, verbindt de versnelling met de koppeling. Deze versie is voorzien van een gesynchroniseerde voorschakelgroep met twee verhoudingen. Deze voorschakelgroep is pneumatisch geschakeld, en elektrisch aangestuurd. Via een knop op de versnellingspook geschiedt de bediening. De top van de prise-as wordt gemonteerd in het toprollager van de krukas en afgemonteerd met de koppelingsplaat.
DE GESYNCHRONISEERDE VERSNELLINGSBAK
Auto’s met een versnellingsbak die handgeschakeld wordt is een zogenaamde ‘H-versnellingsbak’. In de vorm van de letter ‘H’ wordt er met de pook of versnellingshendel, die op de vloer is geplaatst, geschakeld. Om op te schakelen ontkoppel je en volg je de letter ‘H’op de volgende manier.
- links voor eerste versnelling
- links achter tweede versnelling
- rechts voor derde versnelling
- rechts achter vierde versnelling
Om de auto in de achteruitversnelling te schakelen moet de pook vanuit de centraalstand stevig naar links worden geduwd. Met het op laten komen van de koppeling zal de auto langzaam terug rijden. Wanneer alles niet naar behoren werkt dan kun u de schadeauto verkopen aan onze speciale afdeling die daar over gaat. Onze schadeauto inkopers kopen dagelijks alle schadeauto’s op in alle plaatsen in Nederland. Zij kunnen u precies vertellen wat de waarde is van uw auto na het ongeval.